[ Pobierz całość w formacie PDF ]

aromatyczne). "Ciasto" ma mieć konsystencję raczej gęstą (trzeba operować grysikiem).
Ciasto kładzie się łyżką na gotujący się rosół i już. W wieku cielęcym bardzo lubiłam
taką zupkę, tylko wtedy zielenina była moim wrogiem
Ziutka
Dorka, ja też to znam tylko może w trochę innej formie. Moja mama gotowała gęstą
mannę na osolonej wodzie i wykładała ją na tacę do wystygnięcia, pózniej kroiła w dość
duże romby i też podawała do rosołu. Wtedy mi to smakowało teraz zdecydowanie wolę
makaron własnej roboty, choć nie zawsze jest cieniutki i równiutki
www.MniamMniam.pl/forum 39
Anonimowy
BABKA ZIEMNIACZANA
2 kg ziemniaków surowych, utartych, 30 dag podgardla wieprzowego, 4
jajka, 20 dag kaszy manny (1 szklanka), 60 dag ziemniaków ugotowanych ,
zmielonych, cebula, oliwa, sól, pieprz, sos grzybowy
Wysmażyć podgardle na skwarki. Cebulę utrzeć. Składniki wszystkie wymieszać, dodać
3 łyżki oliwy, doprawić do smaku. Blachę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą.
Jest to dość rzadka konsystencja. Polać po wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika na
1godz. 20 min. w tem. 220stopni.
Ziarenko
Kugiel
A ja (od Makłowicza) znam taki przepis:
2 kg surowych ziemniaków i 0,6 kg ugotowanych, 1 cebula, 0,2 kg kaszy
manny, 0,3 kg boczku wędzonego, 4 surowe jajka, sól, pieprz,1 szkl. oliwy
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki zmielić. Boczek
pokroić i usmażyć. Zmieszać wszystko dodając 2/3 szkl oliwy. Przełożyć do dużej
płaskiej blachy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Z wierzchu
posmarować resztą oliwy. Piec 1 godz. i 20 min. w 200 st. C. Podawać z sosem
grzybowym.
Przepyszne! Ja dodaję tylko nieco mniej tłuszczu, ale co kto lubi. Smacznego.
www.MniamMniam.pl/forum 40
Kermidt
KASZKA DLA CHORACZKÓW
Tę kaszkę to je mój trzylatek, który w ogóle najchętniej by jadł ciasteczka na wszystkie
posiłki, a jak jest chory to sierotka nic nie chce łykać.
Biorę żółtko i kręcę na puszysto z cukrem (nie za dużo). Zwykły kogiel-mogiel. Potem
dodaje miód (gryczany rozgrzewa i na kaszel dobry) i sok z cytrynki, coby mdłe nie
wyszło.
Kaszkę gotuję dość gęstą na wodzie i ciepłą po trochu dodaje do kogla-mogla kręcąc.
Lepiej się łyka jak chlebek, a jestem przekonana, ze wit. C nie zaszkodzi. I miód
ponieważ nie jest podgrzewany zachowuje swoje właściwości lecznicze.
Bo tak wszyscy o gorÄ…cym mleku z miodem, ale temperatura niszczy co w miodzie
najlepsze.
www.MniamMniam.pl/forum 41
KRUPNIKI
Anerite
KRUPNIK
Uwielbiam krupnik, a robię tak: biorę krupki perłowe rozdrobnione, te drobne najlepsze
i warzywa, pietruszka, marchewka, seler, por, cebula, można dodać kapustę, (ja tak)
ziemniaki, wszystkiego po troszku. Gotuję kości jakiekolwiek albo z kurczaka albo na
podrobach z kurczaka - wrzucam krupki (drobne gotowe w 10 minut) i rozdrobnione
warzywa, na końcu ziemniaki pokrojone w kostkę. Sól, pieprz, zielona pietruszka na
talerzu. Można dodać maggi. Pilnuję, żeby ziemniaki były jędrne, nie rozciapane, a tu są
gotowe w 3 minuty, wiec na końcu. Można krupki gotować osobno i połączyć z
ugotowanymi (w drobna kostkę) jarzynami, kawałek masła nie zaszkodzi do smaku,
zawsze dodaję. Nigdy nie używam pełnych krup, nie ma po co. Jak chcesz, to rób tak, to
jest to, smacznego.
choco
KRUPNIK
Ja gotuje na kurzych skrzydełkach, dodaje starte marchewki, pietruszkę, seler,
pokrojone pory, kaszę jęczmienną - taką dosyć drobną-chyba mazurską, ale nie
pamiętam, bo zawsze kupuje na oko-patrząc na opakowanie!
I często dodaję 2-3 suszone grzybki! No i oczywiście ziemniaki!
www.MniamMniam.pl/forum 42
Adaska
PYSZNY KRUPNIK (PONO SZLACHECKI)
30dag nietłustej wieprzowiny z kością, 15 dag kaszy perłowej,40dag
ziemniaków, 3 marchewki,pietruszka,1/4 korzenia selera, cebula 1/2litra
mleka, 1/4 litra wody, ziele angielskie, liść laurowy, natka, sól
Mięso podzielić na części, umyć, zalać zimną wodą, posolić dodać ziele angielskie i liść
laurowy, zagotować. Warzywa umyć, cebule podpiec na suchej patelni. Dodać do
gotującego się mięsa. Gotować razem ok.30 min. Mleko zagotować z wodą lekko
posolić. Kaszę wypłukać, wsypać do mleka, gotować ok.20 min. Wywar przecedzić,
mięso oddzielić od kości, marchewkę pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w
kostkę. Włożyć do wywaru razem z kaszą, kawałkami mięsa i marchewką. Gotować aż [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sklep-zlewaki.pev.pl