[ Pobierz całość w formacie PDF ]
6 białek,
2 łyżki marmolady,
orzechy.
Składniki Iukru:
15 dag cukru pudru,
3 łyżki wody,
1 olejek cytrynowy lub sok z 1 cytryny
Zagnieść mąkę, masło, cukier i jajo. Ciasto podzielić na cztery równe części i upiec
cztery krążki na złoty kolor. Należy piec je na dnie tortownicy w gorącym piekarniku.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki marmolady morelowej lub innej gęstej i
ucierać w jedną stronę co najmniej 1 godzinę. Przełożyć placki masą, polukrować
lukrem cytrynowym i ubrać orzechami. Wynieść do chłodnego miejsca na 24 godziny.
Przyrządzanie Iukru. Cukier puder ucierać dokładnie z wodą i olejkiem lub sokiem z
cytryny aż do otrzymania jednolitej masy.
TORT MAKARONIKOWY
Składniki ciasta :
20 dag orzechów laskowych,
1 łyżka mąki,
25 dag cukru,
8 białek,
pół laski wanilii.
Składniki masy :
20 dag masła,
pół laski wanilii,
ćwierć szklanki naparu z kawy,
10 dag cukru.
Ubić pianę z białek, dodać uprażone zmielone orzechy, mąkę, cukier i utartą wanilię.
Upiec 2-3 krążki, przełożyć je masą i udekorować tort dowolnie.
Przyrządzanie masy. Utrzeć masło, cukier i utartą wanilię i dodawać po łyżeczce
kawy dokładnie mieszając.
TORT POMARACCZOWY
1/2 kg sparzonych zmielonych migdałów,
75 dag cukru,
3 jaja,
4 duże pomarańcze,
opłatki.
Składniki poIewy :
25 dag cukru,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka wody.
Na gęstym syropie z 1/2 kg cukru zasmażyć migdały, następnie odstawić i
przestudzić. Wbić żółtka, utrzeć masę, wmieszać pianę z białek. Upiec na opłatkach
2 krążki. Równocześnie obgotować pomarańcze, zmieniając kilka razy wodę w celu
usunięcia goryczy. Wyjąć z wody, ostudzone pomarańcze pokrajać w cienkie plastry,
posypać resztą cukru i smażyć tak długo, by były prawie suche. Przełożyć krążki
masą pomarańczową i polać polewą cytrynową.
Przyrządzanie poIewy. Ugotować syrop z cukru i wody no nitkę dodać sok z cytryny,
przestudzić, po czym wyrabiać do czasu, aż zgęstnieje.
TORT "MOCCA"
Składniki ciasta :
40 dag cukru,
8 białek,
1 paczka cukru waniliowego.
Składniki kremu :
8 żółtek,
20 dag cukru,
20 dag masła,
pół szklanki naparu z kawy.
Ubić białka na pianę, dodać cukier, ubić na sztywno, wsypać cukier waniliowy i
wymieszać. Upiec 2 placki.
Przyrządzanie kremu. %7łółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć mocnym naparem z kawy i
ucierać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Dodać utarte na
pianę masło, wymieszać. Przełożyć tort kremem.
TORT KAWOWY
Składniki ciasta :
25 dag mÄ…ki pszennej,
25 dag cukru,
25 dag masła,
12 jaj.
Składniki kremu:
12 żółtek,
20 dag cukru,
25 dag masła,
pół szklanki mocnego naparu z kawy.
Do ozdoby:
orzechy,
cukierki.
6 żółtek, 6 jaj i cukier ubijać na gorąco do białości i zgęstnienia, następnie dodać
mąkę, ubite na pianę białka, roztopione masło. Ciasto wymieszać i włożyć do
tortownicy. Piec ok. 1 godziny. Następnego dnia przekroić ciasto na cztery warstwy,
przełożyć je kremem, posmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować
cukierkami i pokrajanymí orzechami.
Przyrządzanie kremu. Ubijać żółtka z cukrem i czarną kawą na gorąco, aż do
zgęstnienia. Utrzeć masło do białości i zmieszać z ostudzoną masą, dodając ją
stopniowo.
TORT CZEKOLADOWY
Składniki ciasta :
20 dag orzechów laskowych,
40 dag czekolady,
20 dag cukru pudru,
20 dag masła,
8 jaj.
Składniki masy :
20 dag migdałów,
20 dag cukru,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki śmietanki.
Składniki polewy :
1 tabliczka czekolady,
pół szklanki śmietanki.
Masło utrzeć na pianę, wbijać po jednym żółtka i dalej mieszając dodawać zmielone
orzechy, utartą czekoladę oraz cukier puder, a na końcu lekko wmieszać pianę z
białek. Upiec dwa placki. Po ostygnięciu przełożyć placki masą migdałową, polać
polewą czekoladową i udekorować.
Przygotowanie masy migdałowej. Zmielone migdały utrzeć z cukrem, wcisnąć sok z
cytryny, dodać śmietankę i wymieszać.
Przygotowanie polewy. Zmietankę z roztartą czekoladą gotować do zgęstnienia stale
mieszając. Oblewać tort na gorąco.
TORT ORZECHOWO-MIGDAAOWY BEZ NADZIENIA
Składniki ciasta:
10 dag orzechów laskowych,
10 dag migdałów,
1 szklanka mÄ…ki,
20 dag cukru,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki Iukru :
15 dag cukru pudru,
2-3 łyżki wody,
1 kieliszek rumu lub 1 olejek rumowy.
Orzechy i migdały drobno posiekać i utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i
odrobiną wody. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z mąką i proszkiem do pieczenia
zmieszać z masą. Napełnić ciastem wysmarowaną masłem tortownicę i piec w
niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu posmarować tort lukrem rumowym
otrzymanym przez utarcie na gładko wymienionych składników. Brzeg powierzchni
ozdobić orzechami umoczonymi w lukrze. Wstawić tort na 2 minuty do ciepłego
piekarnika w celu wysuszenia lukru.
TORT MAKOWY
1 szklanka maku,
5 łyżek tartej bułki,
1 szklanka cukru,
8 jaj,
1/2 I mleka,
1 paczka cukru waniliowego.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]